xmlguru.cz

Spreading the XML paradigm around

XML pro každého pro každého

2006-04-05

Dnes mám pro vás dvě zprávy – jednu špatnou a jednu dobrou. Ta špatná je, že moje kniha „XML pro každého“ je vyprodána a její dotisk nebude. Dobrá zpráva je, že kniha je nyní k dispozici zdarma v elektronické podobě.


Knihu XML pro každého jsem psal v průběhu roku 1999, kdy XML bylo poměrně velkou novinkou, a až na pár zasvěcených (osvícených ;-) nikdo zas tak moc myšlence XML nevěřil. Kniha se prodávala celkem slušně, i když ne zdaleka tak dobře jako mé předchozí knihy o HTML a PHP. Přece jen se nejedná o tak masovou technologii. V poslední době jsem se od několika lidí dozvěděl, že mají velký problém knihu sehnat. Zeptal jsem se tedy nakladatele, který mi potvrdil, že kniha je vyprodaná a dotisk už dělat nechtějí.

To mne na jednu stranu mrzelo, protože pár set kousků by se ještě určitě prodalo. Na druhou stranu je pravda, že kniha vyšla ještě předtím, než byly některé klíčové technologie finálně standardizované (W3C XML Schema, XSL-FO, XLink[1], XPointer, XInclude) a neobsahuje tedy na některých místech úplně aktuální a přesné informace. Připravím proto nové vydání knihy, které bude vycházet se současného stavu technologií XML. Už se na to docela těším. Jen doufám, že na to bude dost času a pracovní morálky. Nerad bych, aby to skončilo jako nové vydání knihy o HTML, kde jsem došel po dvou letech do třetiny, nebo o něco slibnější PHP5 a XML, kde jsem tak rok ve skluzu. ;-) No budu optimista, a řekněme, že do roka by kniha mohla být na světě.

Co však budou dělat ti, kteří původní knihu nemají a nemohou rok čekat? Podařilo se neskutečné a Grada dala souhlas s vystavením elektronické verze knihy na mém webu. Moc jsem tomu nevěřil, protože všechny moje předchozí snahy o uveřejnění větších či menších částí knih na webu skončily vždy neúspěchem.

Takže chcete-li se něco více dozvědět o XML, neváhejte a stahujte z http://www.kosek.cz/xml/xmlprokazdeho.pdf. Obálka a tiráž knihy je v nevalné kvalitě, protože se to v redakci za ta léta někde ztratilo. Vnitřek knihy je však pěkné PDF, které jsem vytvořil z 6 let starého postscriptového souboru. Ten tehdy vznikl pomocí programu dvips, z výstupu vygenerovaného TeXem. Vstup do TeXu se přitom generoval z XML (DocBook) pomocí XSLT stylu. Takže celkový řetězec byl

.xml ---(XSLT)---> .tex ---(TeX)---> .dvi ---(dvips)---> .ps ---(Ghostscript)---> .pdf

Kdeže ta TeXová léta jsou. Další knihy už budu sázet přímo z XML pomocí XSL-FO.

Mějte přitom na paměti, že kniha vznikala v roce 1999. Takže některé jazyky od té doby prošly dokončením a mají změněnou syntaxi. Nejmarkantnější změna je u XML schémat. Tuhle kapitolu v knize radši přeskočte, a podívejte se do lepšího a aktuálnějšího zdroje..



[1] No dobře, XLink nijak závratně klíčová technologie není, ale některé další standardy (např. SVG, DocBook 5.0, XTM) ji používají.

blog comments powered by Disqus
Copyright © Jiří Kosek, 2006–2018