xmlguru.cz

Spreading the XML paradigm around

Office Open XML a „normalizák“

2007-05-01

Office Open XML (OOXML) je formát dokumentů používaný v novém MS Office 2007. Microsoft tento formát uvolnil, organizace ECMA jej přijala jako svůj standard a nyní probíhá proces přijetí OOXML jako mezinárodní normy ISO. Jaké stanovisko zaujme k návrhu standardu Česko?


Českou republiku v ISO zastupuje ČNI, Český normalizační institut, lidově „normalizák“. Již několik let pracuji jako člen pracovních skupin v ISO/IEC JTC1/SC34[1] zaměřených na Topic Maps a validační technologie (např. RELAX NG, Schematron, NVDL). Protože do některých technologií jsem už namočený docela hodně – inicioval jsem například vytvoření implementace NVDL – řekl jsem si, že by nebylo od věci, aby ČNI v tomto výboru povýšil své členství na tzv. „P“-členství, které dává právo hlasování o návrzích standardů. Stalo se a já se stal zpracovatelem mezinárodní spolupráce – mám tedy za úkol vytvořit stanoviska k jednotlivým návrhům standardů. Tato stanoviska by samozřejmě měla odrážet názor všech zainteresovaných subjektů v ČR, ne jen můj. Pro normy jako NVDL nebo Topic Maps je to celkem jednoduché – skoro nikdo se o ně v ČR na této úrovni nezajímal. Takže já dělal jen to co dosud – posílal jsem připomínky k návrhům standardů, tentokráte však oficiální cestou přes ČNI.

Těmto idylickým chvílím je však konec. Zpracování připomínek k OOXML spadlo do kompetence SC34. V ČR tak mám vypracování stanoviska na starosti já. Ano, spoustu práce, kterou mi nikdo nezaplatí. Vzhledem k tomu, že přijetí OOXML je celkem citlivé téma – navrhovaný standard se nelíbí zejména některým konkurentům Microsoftu a příznivcům open-source kancelářských balíků, kteří vsadili na formát ODF, zájem o to, co se děje pod pokličkou mezinárodní standardizace najednou stoupá. Některá česká média (nebudu root.cz jmenovat) dokonce v některých článcích osočila konkrétní úředníky ISO z uplacení. Nebyla to dobře odvedená redaktorská práce – celý proces zatím probíhá zcela podle procedur JTC1.

Abych podobným podezřením na domácí půdě předešel, snažil jsem se přesvědčit ČNI, aby v případě OOXML otevřela proces připomínkování co nejširší veřejnosti. Nakonec se podařilo. Pomocí aplikace na stránce http://www.cni.cz/diskuse/isoiec29500.nsf můžete zaslat vaše připomínky a názor na přijetí/nepřijetí OOXML jako mezinárodní normy ISO. Před posíláním připomínek si ještě prosím pečlivě přečtěte pokyny.

Ano, diskusní stránka ČNI není zdaleka ideální – nefunguje bez zapnuté podpory Javy, Java applety potřebují pro spuštění speciální oprávnění,… Mně si nestěžujte, já navrhoval zřízení obyčejné emailové adresy pro zasílání připomínek. Po třech týdnech jsem se od normalizáku dočkal polofunkčního diskusního fóra nad Lotus Notes. :–( Nenechte se webovou aplikací odradit a zasílejte vaše připomínky. ČNI je organizace zřízena ministerstvem (tuším MPO), takže takové webové diskusní fórum je opravdu maximum a heroický výkon, za který bychom měli být vděčni.

Během následujících týdnů se můžete těšit na některé mé postřehy vzniklé při čtení specifice OOXML. Už ale budou asi v angličtině, aby si početli i jiní.

A přísloví tety Kateřiny na závěr – „Kdo si počká, ten se dočká.“ Netrvalo to ani deset let.



[1] Dekódování zkratky je jednoduché: jedná se o společný technický výbor organizací ISO a IEC, který má na starosti informační technologie. SC34 je pak jeho podvýbor, který má ve své působnosti jazyky pro popis a zpracování dokumentů.

blog comments powered by Disqus
Copyright © Jiří Kosek, 2006–2018