xmlguru.cz

Spreading the XML paradigm around

OOXML – co bude dál?

2007-10-21

Na začátku září se děly věci – alespoň ten dojem bylo snadné získat při čtení různých článků a blogpostů týkajících se hlasování o OOXML. Schválně jsem se k situaci nevyjadřoval a počkal jsem až situace trochu zchladne.


Jednoznačně pozitivní zprávou je, že ČR nakonec dala přijetí normy podmíněný souhlas. V praxi to znamená, že předkladatel normy se nyní musí pokusit naše připomínky zapracovat. Budou-li připomínky zapracovány pro Českou republiku přijatelně, změní se náš hlas během ballot resoltuion meetingu na ano.

Samotná podoba hlasu vyvolala mnoho spekulací a zmatků, protože podmíněný souhlas se podle direktiv JTC1 zasílá jako ne s komentáři. Každý si tak z hlasu vybral to, co se mu více hodilo do krámu a na Internetu jsme se tak dočetli, že norma byla přijata i že nebyla přijata.

O tom, zda se OOXML nakonec stane mezinárodní normou, můžeme nyní jen spekulovat. Důležité je, jak se předkladatel normy vypořádá s připomínkami. Můj soukromý odhad je, že norma projde. Podle výsledků hlasování stačí, aby 4 státy změnily svůj hlas na ano. Nestudoval jsem ještě podrobně připomínky ostatních, ale například mezi českými připomínkami není žádná, kterou by principiálně nešlo vyřešit. Takže pokud Ecma a Microsoft budou chtít, mohou celkem bezbolestně OOXML vylepšit a mít o další hlas více.

Ecma přislíbila, že do 14. ledna 2008 zveřejní svůj návrh, jak se s připomínkami vypořádat. Uvidíme, jak a kolik připomínek bude tato revidovaná verze normy obsahovat. Mezinárodní standardizace je vždy věcí kompromisu. Nejde tedy očekávat, že by byly zapracovány všechny naše připomínky, a na druhou stranu by bylo dětinské trvat na zapracování úplně všech našich připomínek.

blog comments powered by Disqus
Copyright © Jiří Kosek, 2006–2018